Onze STRESSBEWAKER: de FootTendonGuard

Drie jaar geleden mistten wij als gezin ons vliegtuig waardoor onze vakantie in het water leek te vallen. Ik hoef je niet te vertellen dat dit gepaard ging met veel stress. Uiteindelijk kwam alles met een dag vertraging toch nog op z'n pootjes terecht, maar reken maar dat de invloed van de Foot Tendon Guard Reflex -samen met andere reflexen- hier actief was! 
Tijdens deze situatie gaven onze zintuigen hun informatie door aan het reptielenbrein van onze hersenen. In dit gedeelte van de hersenen zit ons emotiecentrum (het Limbische systeem) wat de binnengekomen informatie screent en meteen een inschatting maakt of er sprake is van gevaar. Een ieder reageert op zijn eigen manier op situaties, omdat dit afhangt van een mix van verschillende factoren: wat jij al eerder hebt meegemaakt, jouw persoonlijkheid en de rol waarin jij zit.

Als ouders van twee jonge kinderen bleven wij -aan de buitenkant- rustig, maar van binnen gebeurde er natuurlijk van alles!! In ons lijf waren reflexen heel hard aan het werk om ons staande te houden, waaronder de Foot Tendon Guard. Een mooie uitdrukking die je vast wel kent en laat zien wat voor een grote helpers onze voeten zijn ten tijde van stress is: 'Hier krijg ik kromme tenen van!' of 'Dit is tenenkrommend'.

De FTG helpt je o.a. om stress niet direct te uiten, maar de stress in jouw lijf zal zich uiteindelijk toch kenbaar gaan maken...
 

Stress op reis
Wanneer wij uiteindelijk boven de wolken van de prachtige vergezichten genoten bleef de spanning, die werd getriggerd door de Foot Tendon Guard Reflex, in de lichamen van onze kids zitten (en vast ook in die van ons als ouders). Deze spanning reist vanuit de voeten via de benen naar de billen, lage rug, borstgebied, schouders, nek, kaak en hoofd. Deze spanning kan op al deze plekken -of geïsoleerd- voor pijn en/of stijfheid zorgen.

Zo ligt onze dochter met name de eerste nacht na een vliegreis ontzettend tanden te knarsen van de opgebouwde spanning die 's nachts zijn weg naar buiten zoekt. De volgende dag resulteert dit bij haar in een stijve kaak die in de komende dagen daarna gelukkig weer ontspant.

Zou de stress echter langer aanhouden en er zelfs sprake zijn van chronische stress, dan kunnen er ook klachten ontstaan zoals een Achillespeesontsteking, hielspoor, nek- en rugklachten, ademhalingsproblemen, spraakproblematiek enz.

Na het missen van die bewuste vlucht is het inchecken stressvoller voor onze kinderen geworden. Hun Limbische systeem geeft reeds bij het naderen van het vliegveld een vermoeden van 'gevaar' af en alleen daardoor al ontstaat er in zekere mate een gevoel van onveiligheid: stress.

Onder invloed van stress spant ons lichaam allerlei spieren en pezen aan, gaat ons hart gaat sneller kloppen en wordt ademhaling oppervlakkiger en versneld.
Dit is de invloed van de Foot Tendon Guard Reflex die getriggerd wordt. Op deze manier wordt ons lichaam voorbereid om te kunnen vechten, vluchten of bevriezen wat nodig is bij echt gevaar om te kunnen overleven. De Foot Tendon Guard reflex is een reflex die in actie komt bij een te hoge spierspanning om ervoor te zorgen dat onze pezen en spieren te beschermd worden, want dat is wat reflexen doen: ons beschermen in onveilige situaties.
 

Gevolgen chronische stress
Deze verhoogde spierspanning zorgt niet alleen voor fysieke spanning, maar ook op het emotionele vlak zorgt deze ervoor dat je gespannen blijft.
Dit kan zich uiten door:
- Het hebben van angsten, 
- Moeite hebben met het maken van keuzes, 
- Stress gevoelig zijn, 
- Weinig zelfvertrouwen hebben,
- Moeite hebben met concentreren, 
- Zwart-wit denken, 
- Moeite hebben met het verkrijgen van overzicht, 
- Te precies werken,
- Problemen in de omgang met andere kinderen/zelfbescherming.

Als het niveau van stress gedurende langere tijd te hoog blijft, kun je niet meer nadenken of een oplossing bedenken. Onze neocortex raakt dan geblokkeerd en ons reptielenbrein (veiligheid, overleving) en het limbische systeem (emotionele centrum) nemen het dan over. Je kunt je wel voorstellen dat het dan niet mogelijk is jezelf te ontwikkelen en bij jonge en schoolgaande kinderen kunnen we dit merken aan achterstanden. 
We kunnen bijvoorbeeld zien dat hun motoriek achterblijft (fysiek), er moeites zijn met de manier waarop er met gebeurtenissen en contacten omgegaan wordt (emoties) of er worden leer- problemen (cognitief) ontwikkeld.

De Foot Tendon Guard is daarom een belangrijke reflex, omdat deze de guard (bewaker) is van onze veiligheid en iedereen die met mensen werkt weet: pas als wij ons veilig voelen is er ruimte om jezelf te kunnen ontwikkelen.
 

Versterking van binnenuit
Met reflexintegratie (MNRI®) ben je aan het werk met de binnenkant van het lijf. Je helpt de hersenen op een andere en efficiëntere manier te communiceren met het lijf, waardoor je de veiligheid van binnenuit versterkt. Op die manier komen onze hersenen tot rust en is ontstaat er de ruimte voor het lijf om aandacht te geven aan de gebieden waar achterstanden zijn opgetreden. 
Zo zie ik in mijn praktijk dat - een kind ineens weer zelfstandig van dingen af durft te springen, 
- het stille meisje ineens babbels krijgt voor tien, 
- er nieuwe dingen worden gegeten omdat er meer voedselstructuren in de mond kunnen worden verdragen, 
- er schoolresultaten verbeteren, 
- zonder of met minder medicatie weer naar het toilet gegaan kan worden, 
- er eindelijk die zindelijkheid is waar zo naar verlangd werd, 
- de pijn in de rug en nek afneemt,
- het kind weer vol zelfvertrouwen de wijde wereld instapt 
- enz.

Met reflexintegratie leer je de hersenen en het lijf elkaar weer te begrijpen zoals het was bedoeld, waardoor er mooie en bijzondere dingen kunnen gebeuren!!
 

tot Jutters!!

 

 

Wij maken gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website gaan we er vanuit dat u hiermee instemt.