Ontdek jouw talenten!
Wacht niet tot de storm voorbij is... maar leer dansen in de regen.
Gestrand... en dan?
Je hoeft niet te springen om vrolijk te zijn, als je maar veerkracht hebt.
Laat je angst achter je...
Jij bepaalt jouw eigen weg
Geloof in jouw dromen

Huisdieren die angstvallig uit de buurt blijven van die ene persoon of kinderen die zich ineens ‘achter moeders rokken’ verschuilen. Vaak kunnen wij de reden van het gedrag niet verklaren, het is on-logisch. Echter, jouw gevoel/intuïtie is er altijd eerder dan jouw verstand…
 

Logica
Logica is iets waar dieren en kinderen nog niet zo heel veel mee bezig zijn. Vertrouwen op je intuïtie is voor hen van levensbelang. Dieren doen alles met hun gevoel en blijven er hun hele leven heel dichtbij in de buurt. Iedereen kent wel de verhalen van vertrekkende dieren bij naderende natuurrampen. Dit vertrek is er reeds vaak lang voordat wij er logica aan kunnen verbinden. Wij mensen leren namelijk ons verstand te gebruiken, te redeneren, de logica achter dingen te zoeken en raken op die manier steeds verder van onze intuïtie verwijderd.

In mijn werk tijdens het begeleiden van ouders en kinderen ga ik veelal op mijn intuïtie af. Ik volg dan ook trainingen om mijn intuïtie verder te versterken en te ontwikkelen. Dit is een enorm lastig en vaak frustrerend proces, omdat mijn verstand er altijd wel weer iets van vindt. De beste behandelingen zijn voor mij dan ook de behandelingen die ik op gevoel durf te doen, waarbij ik moeiteloos kennis, ervaring en intuïtie in elkaar kan laten overlopen.

Onderbuikgevoel
Heb jij dat ook wel eens, zo’n mistig onderbuikgevoel bij bepaalde mensen? Zo’n gevoel waar je jouw vinger niet achter kunt krijgen, het niet helder kunt krijgen waar dat gevoel op gestoeld is? Het contact is té leuk om mee te stoppen of de ander laat alles zo logisch klinken dat het wel goed moét zijn… Achteraf wordt het vaak pijnlijk duidelijk wat jouw onderbuikgevoel jou probeerde te vertellen: NIET DOEN of WEES OP JE HOEDE!

In mijn 5 jaar als zelfstandige heb ik dit al een paar keer meegemaakt en iedere keer doet het weer pijn. Zo ook deze zaterdagochtend toen ik heel relaxed mijn mail opende: boos was ik, vol ongeloof, ik voelde mij gefrustreerd en verraden, maar vooral verdrietig. Door datgene wat ik las was mijn mistige onderbuikgevoel in één keer helder, kon ik het in de ogen kijken en het keek verre van blij… weer niet geluisterd. Gelukkig geen natuurramp, maar wel opnieuw teleurgesteld in een persoon, een collega waarop ik gesteld was. Ik lijk maar niet te kunnen wennen aan het gegeven dat je de ander kunt gebruiken voor eigenbelang, dat is niet de manier waarop ik onderneem…

De beste vóór de wereld
Dit soort ervaringen geven je echter wel de mogelijkheid om te groeien als ondernemer. Ze kunnen je nieuwe energie geven en je helpen om net dat ene stapje harder te gaan lopen. Het zijn de momenten waaruit blijkt uit wat voor een soort ondernemers-hout je bent gesneden: vlucht je weg van het ongemakkelijke gevoel, verlamt het je dusdanig dat je stopt met ondernemen of besluit je jouw rug te rechten, de wonden te likken en er weer enthousiast voor te gaan? Ik kies voor het laatste, want ik ben een ondernemer, een ondernemer die de beste vóór de wereld wil zijn, niet de beste ín de wereld...

Uit onderzoek is gebleken dat 80% van de mensen maar 30% van hun longcapaciteit gebruikt. Door de stress die wij in het dagelijks leven ervaren, gaan wij hoger en oppervlakkiger ademen, i.p.v. laag en in onze buik. Onze organen én hersenen krijgen op deze manier een stuk minder zuurstof om hun werk goed te kunnen doen. Ademen is daarom ook een proces van het hele lichaam en de geest.

Immuunsysteem
Ademen is iets wat vanzelf hoort te gaan en gelukkig is dat in de meeste gevallen ook zo. Je pompt dan voldoende zuurstof rond, waardoor je je meer ontspannen zult voelen én tegelijkertijd versterk je je immuunsysteem. Pas als ademen moeilijk gaat, merk je hoe belangrijk vrij ademen is en hoe vermoeiend het is om de adem te moeten halen.

Klachten
Door onjuist ademen kunnen klachten ontstaan zoals hoofdpijn, buikpijn en rugpijn, concentratie-, slaap- en zindelijkheidsproblemen en zelfs gevoelens van angst en onzekerheid.

Het is niet voor niets dat ik tijdens mijn yogalessen niet meer opschrik van luid darmgeborrel of een geluid dat zijn oorsprong daar vandaan heeft... Dat zijn de momenten waarop wij ons bewust overgeven aan onze ademhaling. Hierdoor krijgen mede onze darmen de ruimte om hun werk goed te kunnen uitvoeren wat de spijsvertering en de doorstroming in onze buik bevordert.

Pas vanaf een jaar of zes is het zinvol om aandacht te besteden aan de ademhaling van je kind. Onder de 6 jaar is het heel natuurlijk dat deze kinderen sneller ademhalen. Kinderen met veel onrust in hun lijf ademen altijd te snel. Kinderen die een te langzame ademhaling hebben zijn eerder geneigd rustig in een hoekje te gaan zitten en zich bijna onzichtbaar te maken. Daarnaast ademen veel kinderen door de mond in plaats van door de neus, wat mogelijk een oorzaak kan zijn voor vele KNO-problemen. Veel kinderen in mijn praktijk ademen verkeerd en dit heeft natuurlijk invloed op de manier waarop zij in hun vel zitten.
 

Ademtips
Er zijn een aantal simpele oefeningen die je met je kind kunt doen om de ademhaling te verbeteren. Het is daarbij belangrijk dat jouw kind leert dat de buik daarvoor het beste plekje is.

  • Speel ‘blaasspelletjes’ m.b.v. een rietje en lichte voorwerpen zoals veertjes en pingpongballetjes. Deze materialen lenen zich goed voor het opzuigen en verplaatsen of door weggeblazen te worden. Op die manier kun je leuke wedstrijdjes spelen met een heus ‘blaasparcour’. 
  • Vul een bak met lauw water en zeepsop en blaas samen een heleboel grote bellen!
    Dit kan ook op een vlakke ondergrond gedaan.
  • Koop een stukje slang bij de bouwmarkt en gebruik deze in een lege petfles of tijdens het badderen. Onze kinderen konden zich hier altijd tijden lang mee vermaken!

Een rietje helpt om de adem beter onder controle te houden en kan ook helpen bij een ‘open-mond-ademhaling’. Hiervoor kun je ook een ‘Hoeihoeikus’ gebruiken die je tussen je lippen klemt en welke een leuk geluid ten gehore brengt op het moment dat je er doorheen blaast.

  • Bellenblazen voor de wat gevorderde blazers.
  • Leg een warme hittepit op de buik van jouw kind en daarop de lievelingsknuffel. Het is de bedoeling dat de knuffel moet gaan bewegen. De buik kan dit doen door bij de inademing omhoog te gaan en bij de uitademing weer omlaag. In plaats van de hittepit en de knuffel, kun je hiervoor natuurlijk ook gewoon de handen gebruiken.
  • Yoga oefeningen voor kids zijn natuurlijk geweldig om te doen. Hiervoor zijn er allerlei leuke kaarten op de markt gebracht zoals de kaartenset 'Ademspelkaarten voor kinderen' van Helen Purperhart of die van Monique Thoonsen met haar 'Wiebelen en friemelen hulpkaarten'.
     

Heel veel plezier met de bewuste ademmomentjes!

 

 

 

 

 

Huilen is een signaal van ongemak. Wat is dan heerlijk als er iemand is die jou geruststelt, troost biedt en jou een veilig en geborgen gevoel geeft. Dit betekent  niet dat je dan als baby moet ophouden met huilen. Wat het wel betekent is dat jij je op dat moment gehoord en gezien voelt en jouw huilen daar gewoon bij mag horen. Hierdoor kunnen de stresshormonen weer afnemen die jouw lijf aan het maken was om te overleven en krijgen jouw hersenen een seintje dat jij de moeite waard bent. Vanuit deze rust en veiligheid kun jij je als baby optimaal ontwikkelen tot een prachtig mens!

Met behulp van MNRI®-Reflexintegratie kunnen we nieuwe verbindingen in de hersenen creëren, waardoor er stabielere structuren ontstaan.