VERWEND
Voeten houden van verschillende ondergronden, maar wij zijn gewend (verwend) met goed schoeisel en dat is -op sommige momenten- best jammer.

Onze voeten bestaan uit 26 botten, 33 gewrichten, 107 ligamenten (banden) en 19 spieren die samen over een enorme bewegingsmogelijkheid beschikken. Helaas worden al die bewegingen -en dus spieren- enorm belemmerd door de schoenen die je aan hebt.

HERSENVOEDSEL
Het ervaren dat de grond warm-koud, hard-zacht, stabiel-onstabiel etc. zijn voor onze hersenen extra prikkels die daar op hun beurt weer op reageren.

Warm zand tussen mijn tenen zorgt bij mij direct voor ontspanning in mijn lijf. Het is een vakantiegevoel, een gevoel van even niets hoeven ook al sta ik in de zandbak bij de buren; mijn hersenen gaan voor mij meteen aan de slag met associëren.

BABINSKI REFLEX
Een belangrijke reflex (bewegingspatroon) die zich op onze voeten bevindt is de Babinski Reflex. Deze reflex is erg belangrijk om te leren kruipen, staan en lopen en heeft een grote invloed op de manier waarop onze het voeten, knieën, benen, heupen en wervelkolom staan en bewegen. Pijn in deze gebieden kan daarom terug te voeren zijn naar een ongeïntegreerde Babinski reflex.

SPIERKRAMP & PIJN
De manier waarop de Babinski ontwikkeld is, bepaald ook hoe de spieren in ons onderlijf -met name aan de achterkant van de benen- zich voelen en gedragen. Herken jij klachten zoals spierkrampen of spanning in benen en voeten? Dan kan het zijn dat jouw spieren overuren maken veroorzaakt door te hoge spierspanning door een disbalans in jouw Babinski reflex.

AARDING & BALANS
Als jouw Babinski zich fijn voelt, kan deze jou -mede- helpen bij de ontwikkeling van jouw spraak, jouw evenwicht en het contact maken met de aarde (aarding of gronding).

ADEM
Door aandacht te geven aan je voeten wordt de ademhaling rustiger en dieper en kunnen nek- en schouderspieren zich meer ontspannen. Op het moment dat onze hersenen weten waar onze voeten zijn geeft dat rust en tegelijkertijd kun je er veel energie van krijgen. Volle hoofden kunnen op deze manier rustiger worden: Yoga wordt niet voor niets op blote voeten beoefend 😉

WEERBAARHEID
Babinski is dé reflex die ons helpt stevig in onze schoenen te staan én ons helpt onze balans te vinden. Een prachtige reflex die ik daarom iedere keer weer graag inzet bij weerbaarheidsproblematiek!

SLAAP
Tel bij alle voordelen van het lopen op blote voeten, óók nog eens het wetenschappelijk bewijs op dat je: ☆ stofwisseling verbetert door met je voetzolen direct contact te maken met de grond, ☆ waardoor je tegelijk jouw immuunsysteem versterkt ☆ en beter slaapt en je zou altijd 'barefoot' willen lopen!

 

SAMENGEVAT
Een babinski reflex die nog aandacht nodig heeft (ongeïntegreerd is) kan zorgen voor:

Basis van de Babinski reflex:
• Spraak en taal
• Articulatie
• Aarding
• Lateralisatie

☆ Motoriek
• Pijnlijke: enkels, voetzolen, knieen, heupen, rug en nek
• Losse enkels die makkelijk verstuiken
• Evenwichtsproblemen / slechte balans
• Zwakke grove- en fijne motoriek
• Moeilijk kunnen kruipen, lopen, rennen en springen
• Moeite hebben met soepel lopen of rennen
• Tenenlopen

☆ Gedrag
• Angsten
• Slordig eten
• Tandenknarsen
• Een vol en druk hoofd
• Moeilijk keuzes kunnen maken

☆ Ontwikkeling
• Problemen met de spraakontwikkeling
• Zwak in taal-, lezen en spelling (dyslexie)
• Lateraliteitsproblemen (rechts/links verwarring)


ZELF AAN DE SLAG

1. Ben je enthousiast geworden en heb je jouw schoenen ondertussen al bijna uitgeschopt? Bedenk je dan eerst dat je alles rustig moet opbouwen, ook het lopen op blote voeten.
Geef je voeten -en je lijf- de tijd om te wennen en zeker als je nooit op blote voeten of sokken loopt. Bouw het langzaam op en voel wat bij jouw lijf past. Je spieren moeten sterk worden en dat heeft even tijd nodig.

2. Begin bijvoorbeeld met thuis je schoenen uit te doen en als het warm genoeg is ook je sokken. Bijkomend voordeel is dat je huis schoner blijft 😊. Koop in de winter sokpantoffels, zodat jouw voeten de ruimte hebben om zich vrij te bewegen. De pantoffels van Falke zijn hiervoor geweldig. ☆☆

3. Koop zoveel mogelijk schoeisel met een lage hak, zodat jouw lijf actief blijft tijdens het bewegen. Ook voor schoenen geldt: zorg ervoor dat jouw voeten genoeg bewegingsruimte hebben.

4. Loop op een warme zomerdag buiten eens een stukje op blote voeten en maak bewust contact met de ondergrond. Voel of de grond warm-koud, hard-zacht, stabiel-onstabiel etc. aanvoelt. Je zult merken dat ook jouw ogen extra geprikkeld worden om de veiligheid van jouw voeten te waarborgen. Een blotevoetenpad leent zich hiervoor geweldig en kinderen vinden dit vaak geweldig!

5. Een fijne en verstevigende activiteit kan zijn door met je voeten over een klein egelmassageballetje te rollen. Geef de zijkant van je voet en het gebied vlak onder je tenen hierbij extra aandacht. Op deze manier prikkel je de Babinski Reflex.

6. Draai met je voeten rondjes tegen de klok in en met de klok mee en versoepel en verstevig hiermee je tegelijkertijd jouw enkels.

7. Heb je de mogelijkheid om op blote voeten door los zand heen te lopen? DOEN!! Zand is een zachte onstabiele oppervlakte en versterkt daardoor onze spieren en banden. Lopen over zand heeft mij -in alle jaren- enorm geholpen om enkelblessures weer te boven te komen!**

* Het spreekt voor zich dat jouw eigen blotevoetenpad veilig genoeg moet zijn om over te wandelen: dus vrij van glas en ander materiaal waarmee jij jezelf kunt verwonden.
** Kijk in het begin goed uit hoe én waar jij je voeten neerzet en verzeker je ervan dat deze activiteit passend is voor jouw klachten.

 

TIPS
Falke cosyshoes
Egelmassageballetje

☆ 'Blote voeten' winkels:
Amsterdam: http://www.trekbarefoot.nl/
Arnhem: https://www.barefootandmore.nl/
Tilburg: https://anyonesrunshop.nl/
Zwolle: https://leguanoschoenen.nl/

 

 

Klappen krijgen
Tussen de stenen en voor de garagedeur groei jij dapper door. Je krijgt door dit groeiplekje iedere dag 'klappen' tegen je koppie en met al die onoplettende voeten om jou heen is het ook niet echt ontspannen groeien voor jou. En toch groei je daar heel eigenwijs iedere dag een stukje groter. Je bent de kleinste tussen jouw vrienden, maar overduidelijk ook de meest flexibele.

In de knel
Net zoals met deze klaproos vergaat het ook vele kinderen, ik zie ze mijn praktijk binnenlopen en ik zag ze als leerkracht in mijn klas. Kinderen die opgroeien tussen 'de stenen' en teveel in de knel zitten om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Kids die er iedere dag weer het beste van proberen maken, maar ook iedere dag opnieuw fysiek en/of emotioneel klappen krijgen en dit zorgt voor stress in vele gradaties.

Overleven
Het is logisch dat er dan iets in de ontwikkeling van deze kids 'kleiner' blijft, omdat er veel energie nodig is om te overleven. 
Dit kunnen we gaan merken aan gedragsproblemen, leermoeilijkheden, gezondheidsklachten en/of zelfs aan de lengte in centimeters die achterblijft op leeftijdsgenootjes.

Samen
Het groeiplekje van een kind kunnen we vaak niet veranderen, maar wat we wel kunnen doen is kijken naar de omstandigheden. De kracht hierbij zit in de samenwerking van waaruit we samen kijken naar de beste groeimogelijkheden.

Samen met de mensen die het beste voor jou wensen gaan we dan aan de slag en dát is het moment dat er mooie dingen gebeuren en als je even niet oplet zelfs magische dingen...
 

GA JE MEE?
DAN GAAN WE SAMEN.

 

Ik help jou graag verder met het ontdekken van jouw groeikracht.

Ouder- & Kindcoach
De verbindingslijn tussen ouder en kind is ongelooflijk krachtig.
De aanwezigheid hiervan ervaarde ik al toen ik nog als leerkracht voor de klas stond en het tijdens de 10 minuten gesprekken liever over vader of moeder wilde hebben dan over hun kind. Niet omdat ik mij wilde mengen in opvoedkundige kwesties, maar omdat ik zag dat het kind iets aan papa of mama te vertellen had. En dat 'iets' ging over iets wat papa of mama heel diep van binnen had weggestopt...
Destijds had ik er niet de kennis en de tools voor om dit terug te geven en zat ik zéker niet op de juiste stoel om dit te doen. De kennis kwam pas na het volgen van de jaartraining tot Kindertolk en het praktiseren van die kennis toen ik mijn eigen praktijk had.

Onzichtbare wereld 
In mijn werk begeleid ik zowel kinderen als hun ouders en vlecht ik mijn kennis als Kindertolk daar doorheen.
Een Kindertolk leert om op een andere manier te luisteren naar de taal -de woorden- die er gebruikt worden. Deze woorden vertellen iets over een onzichtbare wereld waarin er heel helder vertelt wordt over iets wat er in deze wereld weer gezien, gehoord of gevoeld mag worden. 
Maar het zijn niet alleen de woorden waar op een andere manier naar geluisterd wordt. Ook het gedrag wat een kind laat zien kan een uitnodiging zijn voor de ouder om anders naar dit gedrag te kijken. Dit was precies wat er bij het volgende gezin gebeurde...
Een prachtig stukje over hoe o.a. broekplassen kan laten zien hoe belangrijk het is om dát leven voor jezelf te creëren wat ten diepste écht bij jou past, zowel voor moeder áls voor haar zoon...

Kijk eens hoe ver ik kan!
Geweldig eigenwijs ben je en met grote ogen kijk jij de wereld in.
Al zolang ik jou ken maak jij de mooiste dingen van lego en droom je er van om grote avonturen te beleven en de wereld in te trekken. Hierbij spelen dieren een hele grote rol.

Jouw zintuigen zijn gevoelig en houden de hele dag alles in de gaten, alsof er ieder moment een roofdier uit de bosjes kan springen. Geuren verdraag jij slecht, je hebt woede aanvallen, doet het liefste jouw eigen ding en hebt veel natte en vieze broeken.

De vorige keer dat wij aan de slag gingen vertelde jouw lijf dat je erg boos was toen het niet lukte om geboren te worden op het moment dat jij dit wilde. Jij lag met jouw billen als eerste en daarom ging het allemaal niet zo gemakkelijk, maar jij wilde er uit en wel NU! Helaas moest jij nog even wachten op de dokters die jou met de keizersnede hebben gehaald. Dit duurde voor jouw gevoel véél te lang!
De grote vraag dit keer was hoe het toch komt dat jij niet droog MAG worden. Je wilt het, je kunt het en je durft het, maar iets in jouw systeem schreeuwt heel hard: ‘Ja, maar het MAG niet!!’ Daar werden wij natuurlijk ontzettend nieuwsgierig van, want waarom zou jij niet droog mogen worden en van wie niet en sinds wanneer dan niet? Papa en mama wensen namelijk niets liever voor jou!
Jouw lijf liet toen allereerst weten dat er onder al die woede van jou heel veel onzekerheid en pijn verstopt zit en ook vertelde het dat jij het lastig vindt om de wereld om jou heen te laten weten hoe het nu eigenlijk écht met jou gaat, want veel van jouw emoties houd jij voor jezelf.

We gingen nog een stapje verder samen op deze ontdekkingsreis en ineens leek alles samen te komen: jouw grote behoefte om de wereld te gaan ontdekken, te gaan reizen op jouw eigen manier is een groot onvervuld verlangen van jouw mama en ook jouw opa houdt van reizen!
Iedere dag naar school gaan en zoveel dingen moeten staat jouw ontdekkingsdrang in de weg.
Jouw territorium is veel te klein! Ach, ik geloof dat zelfs de wereld voor jou nog te klein is! Jij wilt creëren, ontdekken en de mooiste dingen voor jezelf gaan ‘op-bouwen’! Je kunt de vrijheid allang van verre ruiken en hebt samen met jouw beste vriend reeds de meest geweldige plannen uitgedacht. Helaas moet er moet eerst nog zo veel gebeuren en één van die dingen is groot genoeg en droog achter de oren worden…
Lieve jij, ik begrijp het, wat is het duidelijk: jij wilt het allerliefste buiten je broek plassen en wel met zo’n big smile op jouw koppie van ‘Kijk eens hoe ver ik kan!!’, maar ‘de broek’ moet nu nog én moest vroeger in jouw familie aanblijven vanwege -verstandige- gemaakte keuzes. De broek bleef veilig dichtgeritst en dichtgeknoopt in plaats van het hart te volgen, de boel open te gooien en het gewoon te gaan doen.
Mensen moeten jou nu constant achter de broek aanzitten om jou -met bepaalde dingen- in beweging te krijgen. Geen wonder dat jij jezelf geen tijd gunt om te gaan plassen, er is namelijk geen tijd te verliezen om dát te gaan doen wat jij het allerliefste wilt: de wereld intrekken op jouw eigen-wijze manier, helemaal voor jouzelf alleen in plaats van achter de mening van een ander aan te lopen.


Ik ben benieuwd waar deze reis met jou ons met z’n allen naar toe gaat brengen,
maar ik ben vereerd dat ik een stukje met jullie mee op weg mag!