Creatiekracht
Ik houd van aanpakken, dus niet teveel wikken en wegen maar gewoon lekker doen. Die enhousiaste daadkrachtige instelling zorgt er enerzijds voor dat ik ALTIJD (maar dan ook écht altijd...zucht) wat te doen heb en anderzijds krijg ik in korte tijd veel gedaan.
Een paar jaar geleden hoorde ik voor het eerst over de creatiespiraal van Marinus Knoope en ontdekte dat er heldere stappen bestaan die nodig zijn om tot een creatie te komen. Stappen die ik blijkbaar onbewust  -bijna allemaal- al toepaste in mijn eigen creatieproces.

Marinus in het kort
Marinus was een fysicus en werd gefascineerd door het natuurkundige verschijnsel dat werkelijkheid pas lijkt te ontstaan zodra ze wordt waargenomen. Daarbij vroeg hij zich af in hoeverre de mens zijn eigen levensomstandigheden kan beïnvloeden.In 1989 ontdekte hij de creatiespiraal die uit 12 verrassend heldere en praktische stappen bestaat. Deze stappen zijn een beschrijving van de natuurlijke weg waarlangs wij onze wensen realiseren.

Het hele jaar rond
De creatiespiraal is een prachtige kapstok die je voor jezelf, maar ook voor een ander in kunt zetten om doelen te behalen, of liever gezegd: om wensen werkelijkheid te laten worden.
Je kent vast wel mensen in jouw omgeving die al tijden lang iedereen over hun plannen vertellen, maar verder lijken ze niet te komen. Ik vergelijk dat in mijn praktijk met 'winter energie'. In de winter wortelen planten onder de grond en worden er ideeën geboren. Boven is de natuur in diepe slaap en lijkt alles stil te staan.

In de lente laat de natuur zien waar het in de winter in alle stilte zo hard aan heeft gewerkt door dit tot uiting te brengen in de vorm van verwachtingsvolle knoppen. De volgende stap die de natuur dan neemt is aanvoelen of de omstandigheden gunstig genoeg zijn om tot verdere volle bloei te kunnen komen en dat kan best lastig zijn! Zeker als er naast jou ook iemand z'n best aan het doen is om net zo goed als jij te groeien. Daarbij moeten er namelijk voorwaarden zoals licht, ruimte en voedingsstoffen gedeeld worden...

Als alles uiteindelijk gelukt is en je staat fier rechtop krachtig en prachtig bloeiend heerlijk bij te komen in de zon, is het tijd om er bewust volop van te genieten terwijl de wind ondertussen de volgende wens misschien alweer zachtjes in je oor fluistert. Ideeën die als zaden vanuit de herfst weer mee worden genomen de winter in, op weg naar de lente, naar de zomer enzovoorts, totdat het jaar weer rond is.

Een vruchtbare wens doorloopt uiteindelijk alle seizoenen en voor mensen die de neiging hebben 'te blijven hangen' in een seizoen, is het motiverend om te weten welke concrete vervolgstappen er nodig zijn om dichter bij hun wens te komen.
 


Een tweetal boeken die geweldig kunnen helpen bij het creeëren van een wens:
1. Een prachtig boek in verhaalvorm is 'De wonderlijke weg van wens naar werkelijkheid' door Chantal Trigallez.
    Bedoeld voor kinderen, maar zeer zeker ook geschikt voor volwassenen.
2. De Creatiespiraal - Natuurlijke weg van wens naar werkelijkheid - Marinus Knoope.

Have fun met wensen én met het creeëren er van!!

 

tot Jutters!!