Al sinds een aantal jaren halen mijn man en ik op 31 december ons doelen-lijstje van het afgelopen jaar, samen met alle doelen-lijstjes van de jaren daarvoor, tevoorschijn. We settelen ons op de bank en lezen dan precies één jaar later wat wij het afgelopen jaar wilden realiseren. Heel vaak is het een verrassing dat meer dan 75% van de doelen behaald zijn! Vandaag -31 december- is zo’n dag dat ik mij afvraag wat er dan toch altijd op die bank gebeurt? Ik denk vandaag dat ik erachter ben! Er worden op dat moment op de bank hele gerichte keuzes gemaakt met een grote aanwezige focus. We praten, stellen ons dingen voor, wikken en wegen en nemen een besluit.

Ik ben er inmiddels van overtuigd dat er een verlossende kracht zit in het maken van een keuze: er komt namelijk duidelijkheid. En als er ergens duidelijkheid is, komt er ruimte, ruimte om dingen te laten stromen: energie. Dingen om mij heen gaan meewerken als ik ergens écht op gericht ben. Mijn energie gaat dan heel gericht één bepaalde kant op. Vergelijk het maar eens met iemand de weg vragen…dan wil je toch ook een gericht antwoord, anders heb je nog geen flauw benul waar je naar toe moet. In het ergste geval blijf je rondjes draaien om steeds weer op je beginpunt uit te komen, of kom je hopeloos te verdwalen, je doel compleet uit het zicht verloren!

De manier waarop ik mijn doel hoop te halen, verloopt ook niet altijd op de manier waarop ik bedacht had dat het zou gaan. Soms wil ik te snel en blijkt één jaar toch echt te kort te zijn om het doel te behalen, maar wat dan belangrijk om te weten is, dat ik wel stappen gezet heb richting mijn doel, voorwaarts ben gegaan en dat betekent niets anders dan een stuk persoonlijke groei, wat uiteindelijk tóch een win-situatie oplevert!

En soms kan een doel voor het nieuwe jaar simpelweg genieten zijn. Genieten van de behaalde doelen, genieten van gejutte schatten en leren het geduld te hebben (ook al een doel op zich!) om te kijken wat er aan gaat spoelen of uitgegraven mag worden. Maar ik vind dat een doel er nooit voor mag zorgen dat je ontevreden bent met het NU. Als je je namelijk alleen nog maar kunt richten op je doel, dus de toekomst, STRAKS, dan verlies je het NU uit het oog. Ook in het NU zijn er zoveel dingen om dankbaar voor te zijn en van te genieten!

Kinderen die doelloos zijn, verliezen -net zoals volwassenen- uiteindelijk ook het overzicht. Ze komen om in de dingetjes en weten niet meer waar ze het eerst of het laatst mee moeten beginnen. Dit bijvoorbeeld met als gevolg frustratie, apathie, onrust, lichamelijke klachten, enz. De focus wordt hier versnipperd en dus ook de energie! Het ‘water’ stroomt hier alle kanten op in plaats van dat het zich verzameld als een sterke stroom die dammen doet breken! Er zijn prachtige werkvormen die het doel voor kinderen (en volwassenen) helderder maken. De gemakkelijkste en leukste werkvorm is misschien wel de visualisatie. Een doel begint immers vaak met een droom en een visualisatie is simpelweg een gerichte ‘dagdroom’.

De visualisatie doe je in een rustige ruimte. Zorg dat je lekker zit of ligt en stel jezelf in geuren en kleuren voor hoe het er uitziet als jij jouw doel behaald hebt. Daarbij kun je aan de volgende vragen denken:

  • Waar ben je en hoe ziet er daar uit?
  • Wat doe je?
  • Hoe voel je je?
  • Zijn er mensen of dieren die wat tegen jou willen zeggen?
  • Hoeveel tijd heb je nodig gehad om dit doel te realiseren?
  • enz.

Je kunt de visualisatie van jouw doel opschrijven, tekenen, schilderen, kleien of wat er ook maar bij jou past. Iets wat ik altijd leuk vind, is om de datum te onthouden waarop de visualisatie gedaan is. Vooral als je tijdens de visualisatie antwoord hebt gekregen op de vraag hoeveel tijd je nodig hebt gehad om het doel te behalen. Wie weet? En denk tijdens de reis naar jouw doel veel positieve gedachten, want energie volgt de intentie. Uiteindelijk maakt het namelijk niet uit waar je bent, maar gaat het er om waar je naar toe gaat!

Ik wens je een positief en energiek nieuwjaar!

Wij maken gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website gaan we er vanuit dat u hiermee instemt.