De één kan er maar geen genoeg van krijgen en weer een ander duikt op het moment suprême het liefste een heel eind weg. Knuffelen is bijzonder gezond én van levensbelang gebleken! Veel knuffelen heeft positieve effecten op de ontwikkeling van de hersenen, het hormoonstelsel en de hechting.


KNUFFELHORMOON
Wanneer we iemand knuffelen, komt in het lichaam het hormoon oxytocine vrij, wat ook wel 'het knuffelhormoon' wordt genoemd. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij hechting en vertrouwen. Het hormoon is cruciaal voor gevoelens van verbondenheid, liefde en vriendschap - niet te onderschatten als het aankomt op geluk.

Een baby wordt geboren met slechts 25% van het hersengewicht vergeleken met een volwassene en de hersenstam is het enige hersengebied dat qua ontwikkeling klaar is. Voor de andere hersengebieden zijn er nog veel verbindingen nodig die het beste aangemaakt worden in een veilige en liefdevolle omgeving. Deze verbindingen zorgen ervoor dat de hersencellen met elkaar kunnen 'communiceren'. Hoe meer verbindingen, hoe beter de communicatie tussen de hersencellen -en daarmee ook met de rest van het lijf- zal gaan verlopen.

Als een baby echter gedurende een langere periode stress ervaart krijgt het een hoge concentratie cortisol (het stresshormoon) in het lichaam. Cortisol remt de ontwikkeling van de hersenen en de aanmaak van verbindingen tussen de hersencellen juist af. In het eerste levensjaar vindt 80% van de hersengroei plaats, wat het eerste jaar tot een zeer belangrijke periode voor een baby maakt.

VEILIGHEID
Vlak na de geboorte wordt de complexe reflex -de Bindingsreflex- geactiveerd en is het sterkste in de eerste 7 minuten tot een uur na een natuurlijke en succesvolle geboorte. Als het reflex met ervaringen van liefdevolle aanrakingen en zorg is geïntegreerd, geeft het ons een diep en geruststellend gevoel van bescherming. Het legt de basis voor vertrouwen en hechting, maar heeft tevens te maken met gevoelens van verbonden zijn met jezelf, de ander en met 'al wat is', waardoor zelfvertrouwen zich kan ontwikkelen.

Voor de baby is het erg fijn om na de geboorte lekker uit te rusten op moedersbuik waar het liefdevol wordt aangeraakt en kan luisteren naar de geruststellende stem van zijn ouders die hem verwelkomen in deze wereld. Oogcontact is hierbij ook heel belangrijk, omdat de ervaring van het ontvangen van moeders/vaders glimlach het kind op latere leeftijd in staat stelt zelf oogcontact te maken en open te kunnen communiceren.

De kruipreflex die een baby vaak zelf maakt om bij de borst te komen, helpt het fysieke systeem alvast bij zijn latere motorische ontwikkeling. Al deze verschillende stappen helpen de baby ook om zich te ontspannen en zodoende de geboortestress te verminderen.

Als de bindingsreflex op een juiste manier wordt geprikkeld, helpt het bij de ontwikkeling van onze:
- emoties (gevoelens),
- cognitie (verstand),
- communicatie (contact maken),
- motoriek (beweging) en
- taal

Op het moment dat de Bindingsreflex onvoldoende is geïntegreerd, kunnen we dit bij kinderen herkennen aan: afhankelijk gedrag en kinderen die moeite hebben om afscheid te nemen of alleen te zijn. Vaak houden ze niet van vreemden, zijn verlegen en hebben moeite met nieuwe situaties.

Bij de andere groep kinderen zien we vaak het tegenovergestelde gedrag: ze zijn duidelijk aanwezig en houden zich staande door clownesk gedrag te vertonen.
Omdat ook bij hen het gevoel van veiligheid en verbinding op een diep niveau mist, kunnen zij zich agressief uiten naar hun omgeving en daarbij beledigende opmerkingen maken. Ook zegt het begrip 'autoriteit' hen dikwijls weinig. 

Als ze ouder worden zien we dat beide groepen kinderen zich afhankelijk gaan opstellen in hun schoolse-leerproces en laten daarbij een grote gevoeligheid zien voor de mening van een ander. Zij hebben moeite met het herkennen en erkennen van hun eigen gevoelens en functioneren daarin op een overlevingsniveau. Faalangst is daarom iets wat bij deze groep bijna altijd herkend wordt.

KNUFFELS ZIJN GEZOND
De hormonen die vrijkomen na een knuffel maken je niet alleen gelukkig, ze zijn ook gezond. Knuffels en liefdevolle aanrakingen zijn effectief gebleken bij angstige mensen. Onderzoek heeft uitgewezen dat angsten erdoor kunnen verminderen. Het gevoel van een knuffel op je huid zendt bovendien signalen naar het gebied in je hersenen dat stress reguleert. Zelfs een kleine aanraking kan even verbetering brengen voor mensen met weinig zelfvertrouwen en diepgewortelde angsten.

Hoe ouder je wordt...hoe belangrijker de knuffels worden! Onze gezondheid wordt kwetsbaarder naarmate wij ouder worden en volgens het onderzoek van psychologe Janice Kiecolt-Glaser naar 'stress en mentale gezondheid bij ouderen', heeft eenzaamheid een enorme invloed op hun gezondheid. Een knuffel versterkt menselijk contact en vermindert de eenzame gevoelens. Je bent daarom nooit te oud voor knuffels!!

tot Jutters!!

Wij maken gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website gaan we er vanuit dat u hiermee instemt.