Reflexintegratie pakt problemen rondom bewegen, leren, gedrag en gezondheid bij de bron aan. 
 

Diep in ons brein, de hersenstam, is een gebied dat ons de hele dag door helpt te beschermen en te overleven. Het regelt onze ademhaling, bloeddruk, hormoonhuishouding, waak- en slaapritme en laat ons weten wanneer we moeten eten of drinken. Het is een gebied dat nooit slaapt en over ons blijft waken zolang we leven. Het is ons overlevingssysteem. Zonder dit ingebouwde systeem kunnen we niet leven. De hersenstam is het eerste station waar de informatie van ons lichaam, alle zintuiglijke prikkels, aankomen en worden verwerkt.

Als de hersenstam 'denkt' dat we in gevaar zijn, wordt het zeer alert. Dit zorgt ervoor dat zintuiglijke prikkels harder binnen komen (denk aan licht, geluid, geuren, smaken en aanrakingen). Ook staan we continu onder spanning. Deze dingen zijn handig als we écht in gevaar zijn, zodat alles in ons lichaam klaar staat om te vechten, te vluchten of te bevriezen. Het is echter helemaal niet handig als er niets aan de hand is, het veilig is in het HIER & NU, maar er wél prestaties van je worden verwacht die concentratie en aandacht vragen, zoals op school of werk. Deze extra alertheid van je lichaam zorgt ervoor dat je snel afgeleid bent, je moeilijk informatie kunt opnemen of met veranderingen kunt omgaan. Bovendien kost deze extra alerte stand jou veel energie, waardoor je sneller moe bent. Hierdoor raak je weer sneller overprikkeld en zo zit je voor je het weet in een vicieuze cirkel…

Je kunt je wel voorstellen dat dit een kind in zijn ontwikkeling belemmert en op deze manier kunnen er problemen ontstaan rondom leren, bewegen, gezondheid, en/of gedrag. Op volwassen leeftijd kunnen niet-geïntegreerde reflexen leiden tot burn-out, fysieke klachten en problemen rondom emoties en zelfbeeld.

Door problemen tijdens de zwangerschap, een moeizame geboorte (bijv. keizersnede, tang- of vacuümverlossing, een snelle of juist heel langzame bevalling), trauma' s na de geboorte of genetische factoren, kan het gebeuren dat reflexen niet geactiveerd óf geïntegreerd raken. Reflexen kunnen ook op latere leeftijd als gevolg van een trauma zoals een ongeluk, val, ziekte of ingrijpende gebeurtenis weer actief worden en blijven...

In mijn praktijk werk ik met verschillende vormen van reflexintergratie waardoor ik zo goed mogelijk kan aansluiten bij de hulpvraag:

1. MNRI®Masgutova Neurosensomotorische Reflex Integratie
2. RMT - Rhythmic Movement Training
3. QRI
Quantum Reflex Integration


Een verhelderend blog waarin ons brein wordt vergeleken met verdiepingen van een huis en de bijpassende thema's van ons functioneren.


VOOR WIE
Reflexintegratie is inzetbaar voor volwassenen en kinderen van alle leeftijden (zelfs bij pasgeboren of te vroeg geboren baby’s). Het is gebleken dat behandelingen bij baby’s van 0 - 4 maanden oud een sterk positief effect heeft op de toekomstige fysieke, mentale en emotionele ontwikkeling.


ZEER EFFECTIEF GEBLEKEN BIJ

- Leerproblemen zoals: lezen, schrijven en rekenen, luisteren,
- Overbeweeglijkheid en daardoor moeite hebben met stilzitten en/of stilliggen,
- Boosheid, drift, depressie,
- Slaapproblematiek: inslapen, doorslapen, nachtmerries, slaapwandelen,
- Overgevoelig zijn voor geluid, licht, geur, smaak en/of aanraking,
- Zindelijkheidsproblematiek na het 5e jaar,
- Problemen omtrent het eten,
- Motorisch onhandig zijn,
- Vaak ziek zijn of kwaaltjes onder de leden hebben,
- Duizeligheid, last hebben van hoogtevrees of wagenziekte,
- Angsten, extreem verlegen, perfectionisme,

- Trauma en stress
- etc....

Veel gestelde diagnoses, zoals een stoornis in sensorische integratie (zintuiglijke prikkelverwerking), ADHD, dyslexie, dyspraxie, DCD, ODD en ADD blijken vaak hun oorzaak te vinden in verstoorde reflexpatronen. Reflexintegratie biedt een waardevol alternatief voor medicatie.

Overzicht van reflexen en veel gehanteerde diagnoses
Hier vind je een overzicht van enige namen van veel gehanteerde diagnoses en gedragsomschrijvingen met de naam van de primaire reflex er achter.
 

  

Dr. Svetlana Masgutova heeft de methode ontwikkeld en noemt deze -met recht!!- dé missende link om kinderen te helpen bij hun totale ontwikkeling!

 

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=vfyjEQ0wXMw&feature=emb_logo

 

 

Reflexintegratie is er voor alle leeftijden en voor uiteenlopende symptomen en klachten.


Ik heet jou van harte welkom in mijn praktijk om te ervaren wat reflexintegratie voor jou of voor een familielid kan betekenen.

tot Jutters!!

Lees verder over mijn werkwijze, tarieven of openingstijden.

 MNRI® modules
Ik ben MNRI® Student, dat wil zeggen dat ik mij doorlopend school en mijzelf de nieuwste inzichten eigen maak in de werking van het zenuwstelsel, de informatieverwerking door het lichaam en de invloed van verstoorde reflexpatronen op bewegen, gezondheid, communicatie, leren, concentreren, emoties en gedrag.

Binnen MNRI® Reflexintegratie bestaan verschillende modules die inzetbaar zijn bij diverse problematieken. 
Ik ben opgeleid in de volgende modules:

MNRI® Archetypes
MNRI® Dynamic and Postural Reflex Integration
MNRI® Tactile
MNRI® PTSD Recovery behandeling
MNRI® Stress Hormones