Hoe komt het dat je hoofd -maar ook je lijf- soms tolt van alle prikkels uit je omgeving en wat kun je er aan doen?

Veel kinderen maar ook volwassenen hebben last van periodes waarin ze te maken krijgen met een téveel aan prikkels.
De één gaat zich terugtrekken, is verdrietiger of bozer dan normaal of krijgt last van lichamelijke ongemakken zoals buik- of hoofdpijn. Het lijf geeft een signaal dat er iets 'mis' is met de prikkelverwerking en dat alle prikkels niet meer op tijd verwerkt kunnen worden. Er zijn kinderen die dat ook letterlijk op die manier benoemen: 'Mijn hoofd is zó vol!' 


WAT JE LEERT TIJDENS DE BIJEENKOMST 'Help mijn hoofd is zo vol' 
- wat kenmerkend is voor prikkelgevoelige (hooggevoelige) kinderen, 
- wat er op hersenniveau in een prikkelgevoelig lijf gebeurt, 
- op welke manier jij jouw kind kunt ondersteunen. 


Tijdens deze bijeenkomst is er genoeg ruimte voor het stellen van vragen.

NB. 'Help...mijn hoofd is zo vol' = het zusje van 'Prikkelige prikkels de baas')

VOOR WIE
Deze bijeenkomst is geschikt voor iedereen die kinderen (en/of zichzelf) beter wil gebrijpen en ondersteunen op het moment dat de wereld hen overweldigd.

NB. Deze bijeenkomst wordt ook gebruikt als nascholingsmoment.

Wil je meer weten over deze prachtige, maar soms ook moeilijke eigenschap en vind je het fijn om mensen tegen te komen die zich hierin ook herkennen?
Schuif dan aan bij deze informatiebijeenkomst. Meer informatie over data vind je onderaan deze pagina.
 

1. Prikkelgevoelig uitgelegd door de NTR.

2.


Een kind reageert nog heel puur op zijn omgeving.
Hierdoor is het een prachtige antenne die de opgevangen signalen om kan zetten in beelden die wij te zien krijgen als lastig gedrag, gezondheidsproblemen, motorische uitdagingen etc. Het is aan ons om die beelden te begrijpen en te vertalen waarmee we niet alleen het kind helpen, maar ook onszelf.

-Simone Nieuwhuis-

 

 

Een hoogsensitief (HSP) kind voelt zich vaak anders dan een leeftijdsgenootje. Het is soms net alsof het kind nergens écht tussen past. Wat je dan kunt gaan zien is een kind dat zich gaat aanpassen - kameleongedrag of een kind dat clownesk gedrag gaat vertonen.

De zintuigen van een hoogsensitief kind verwerken alle prikkels die binnen komen veel sterker. Een bepaald geluid kan hierdoor als zeer storend worden ervaren of een drukke omgeving zorgt voor chaos in het hele lijf, soms met 'kortsluiting' als gevolg. Deze agressie is heel verklaarbaar. Denk maar eens aan een snelweg die vol slibt met allerlei soorten verkeer. Het vertraagt jouw tempo, je moet overal op letten om botsingen te voorkomen: remmen, gas geven en je hoort getoeter van alle kanten. 

Het ene kind wordt:
- druk en beweeglijk 
- de ander is graag veel op zichzelf en/of huilt veel
- en sommigen raken enorm gefrustreerd en overschreeuwen hun gevoeligheid.

Ik leer kinderen om rustig te blijven tijdens het 'rijden' en de manier waarop er gereden wordt is voor ieder kind verschillend. Vaak is het al heerlijk om te horen hoe het werkt in hún lijf en hoofd.

Hoe het extra gevoelig zijn ontstaat weten we nog niet helemaal. Wat we wel weten is dat het prikkelgevoelig zijn een karaktereigenschap is en dat betekent dat je hiermee geboren bent. Bovendien is het erfelijk waardoor de kans groot is dat er ook één of meer gevoelige ouders zijn. Maar prikkelgevoeligheid kan ook versterkt worden door onvoldoende gerijpe bewegingspatronen (reflexen) en tekorten aan bepaalde vitamines en mineralen. Als holistisch coach -en zelf ook hsp- kijk ik graag mee wat we kunnen doen om de prikkelgevoeligheid beheersbaar te maken. Als je om leert gaan met hoogsensitiviteit is het een prachtige eigenschap. Zo kun je goed leren aanvoelen wat een ander nodig heeft, maar bovendien jijzelf en hier help ik jou graag bij en vaak ook de ouder/s. 


Wil je meer weten over deze prachtige, maar soms ook moeilijke eigenschap en vind je het fijn om mensen tegen te komen die zich hierin ook herkennen? 
Kijk in mijn agenda voor de nieuwste data en staan er geen nieuwe data ingepland, stuur mij dan gerust een mailtje zodat we samen kunnen gaan kijken naar de mogelijkheden.

NB. Het zusje van 'Help...mijn hoofd is zo vol' = 'Prikkelige prikkels de baas'.

tot Jutters!!

Simone Nieuwhuis is 20 jaar werkzaam geweest als groepsleerkracht in het basisonderwijs en werkt sinds 2012 in haar eigen praktijk waar zij kinderen en hun opvoeders begeleidt bij hulpvragen over opvoeding, educatie, lichaamsbewustzijn, onderwijs en bewustwording.
Zij is gespecialiseerd in hoogsensitiviteit, de fase van het 9 jarige kind en de bijzondere band tussen ouder & kind.