Vaak heb je als ouder/s al een heleboel geprobeerd voordat je bij mij aan de bel trekt. Je voelt aan alles dat er meer in jouw kind zit dan het nu laat zien. Verschillende blokkades kunnen ons functioneren dusdanig in de weg zitten, dat het voor onze kwaliteiten erg lastig is om zich te laten zien!! Dit komt gewoonweg, omdat onze hersenen te druk zijn met overleven in plaats met leven...
In mijn praktijk werk ik vanuit de verbinding tussen ons brein & lijf. Een kind dat niet lekker in zijn vel zit is vaak zowel fysiek als emotioneel uit balans wat van invloed is op de ontwikkeling van zijn denken, voelen en doen. Het lichaam is voor mij de basis van waaruit ik werk. Ik zie een klacht als uiting van een dieperliggend probleem en door problemen bij de basis op te lossen krijgt het kind weer toegang tot zijn kunnen. Ik help kinderen en ouders te begrijpen hoe het komt dat bepaalde dingen nog lastig zijn en wat er voor nodig is om het dagelijks leven weer makkelijker te maken. Dat geeft rust en ruimte, voor zowel ouder als kind. Om dit voor elkaar te krijgen gaan we aan de slag met de volgende drie stappen:
1. VINDEN : Startgesprek in mijn praktijk of via Teams
In kaart brengen van de eerste knelpunten door de wens/doelstelling te VINDEN en deze om te zetten in een startpunt.
2. VERBINDEN : 2e en 3e afspraak
Aan de slag om de hulpvraag te VERBINDEN met dat wat er in het systeem om aandacht vraagt
Hiervoor worden vaak verschillende behandelvormen met elkaar gecombineerd om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de hulpvraag en de behoeftes.
3. VERDIEPEN : Vanaf de 4e afspraak
Kijken wat er nodig is om de hulpvraag verder uit te diepen door te VERDIEPEN en verdere sturing te geven aan de ontwikkeling die is ingezet.
Met behulp van verschillende coachtechnieken gaan wij tijdens deze fase samen de diepte in.
4. VERBREDEN
Door te VERBREDEN kijken we of er een wellicht nog andere hulpvragen meespelen. Ook kunnen overige gezinsleden betrokken worden in het begeleidingsproces of wordt er ter ondersteuning van de hulpvraag een samenwerking aan gegaan met andere specialisaties.
Begeleidingstraject
In mijn praktijk maak ik gebruik van een ruim aanbod van behandelvormen. Het krachtigste hulpmiddel wat ik hierbij gebruik is het kind zelf, want een kind weet heel goed wat het nodig heeft. Ieder kind is anders en heeft een andere vorm van begeleiding nodig, waardoor ieder traject heel persoonlijk is. Ik combineer altijd verschillende behandelvormen om zo optimaal mogelijk bij de ontwikkeling van het kind aan te sluiten. Hierbij werk ik nauw samen met de ouders, zodat ook buiten de behandelingen de ontwikkeling op een positieve manier ondersteunt kan worden. Het is belangrijk de begeleiding zorgvuldig af te bouwen, door geleidelijk meer tijd tussen de afspraken te laten verstrijken. In mijn communicatie hierover ben ik altijd zo transparant mogelijk.
Dikwijls zijn kinderen en hun ouders aangenaam verrast door de insteek van de behandelingen. Kinderen hebben vaak het gevoel aan het spelen/gymnastieken te zijn in plaats van met hun 'probleem' aan het werk te zijn. Mijn werkwijze is ervaringsgericht en spelenderwijs, waarbij praten niet altijd nodig is om tot de kern te komen.
Aanmelding
Jezelf of jou/jullie kind aanmelden kan heel gemakkelijk via de mail of telefonisch.
We kunnen hierna op twee verschillende manieren met elkaar verder gaan zoals hieronder te lezen bij punt 1 en 2.
Meer informatie is onderaan deze pagina terug te vinden onder punt 2.
Kinderen worden rechtstreeks bij mij aangemeld door hun ouders of doorverwezen door leerkrachten, interne begeleiders, huisartsen, het GGZ, zwembad de Waterwyck in Steenwijk etc.
De behandelingen kunnen worden vergoed als het kind in aanmerking komt voor een PGB (Persoon Gebonden Budget) of reeds gebruik maakt van een WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning)
_______________________________________________________
Er zijn twee verschillende manieren waarop er gestart kan worden:
1. Starten met behulp van een oriënterend startgesprek - tijdsduur 75 minuten
Tijdens het oriënterend startgesprek luister ik graag naar jullie/jouw verhaal. Daarbij stel ik gerichte vragen om de dingen zo helder mogelijk te krijgen zodat ik een duidelijk beeld krijg van waar de behoefte tot ondersteuning ligt. Mijn werkwijze vlecht ik door jullie/jouw verhaal heen zodat wij samen de mogelijkheden tot begeleiding ontdekken. Tijdens het oriënterend startgesprek gebruiken wij tevens de formulieren -die ik voorafgaand aan ons gesprek via de mail toestuur- als leidraad maar het is ook mogelijk deze zelf alvast te downloaden.
Buiten de formulieren stuur ik ook mijn Algemene Voorwaarden en mijn Privacy-verklaring mee, waar akkoord mee gegaan dient te worden om een begeleidingstraject te kunnen opstarten.
Tijdens dit gesprek:
- Bespreken we de formulieren,
- Luister ik naar jullie verhaal,
- Deel ik zoveel mogelijk de rode draadjes die zichtbaar geworden zijn n.a.v. de formulieren en jullie verhaal,
- Probeer ik alvast de eerste thuistips mee te geven en antwoord te geven op vragen,
- Ervaren wij of er een klik is om met elkaar te gaan ‘Jutten’,
- Bespreken we jullie doel/en én de mogelijke vormen van passende begeleiding.
Door de opzet van dit gesprek ontstaat er een eerste beeld van:
- Mogelijke onderliggende factoren die een rol kunnen spelen bij de hulpvraag.
- De knelpunten en blokkades die tijdens dit gesprek al zoveel mogelijk in beeld worden gebracht.
Bij aanmelding van een kind:
* Het oriënterend startgesprek vindt bijna altijd plaats als volwassenen onder elkaar zodat er vrijuit kan worden gesproken over de zorgen en onzekerheden. Een jongere van middelbare schoolleeftijd is van harte uitgenodigd om bij dit gesprek aanwezig te zijn.
* Mochten er bij de ouders/verzorgers onderwerpen aangeraakt worden waarbij het prettig is om daar op een andere moment op terug te komen buiten het begeleidingsmoment, dan spreken wij hier een contactmoment voor af.
* Willen jullie als ouder/s of verzorger/s graag meerdere kinderen uit het gezin direct na elkaar bespreken, dan is het mogelijk een dubbele afspraak in te plannen en kunnen we van te voren een afspraak maken over de tijdsduur die hierbij past.
En dan...
- Mijn advies is om elkaar (in ieder geval) 6x om de week zien waardoor wij met elkaar een mooie eerste basis leggen. Hiervan zijn -bij een begeleidingstraject van een kind/jongere- 5 afspraken bedoeld voor het kind/jongere en één afspraak voor de ouders samen of alleen. De ouderafspraak wordt mede gebruikt voor een stukje horizonbepaling hoe wij met elkaar verder gaan. Bij de begeleiding van een volwassene is mijn advies om een 6-tal afspraken in te plannen voor de continuïteit.
- Iedere afspraak varieert van 75 tot 90 minuten.
Tijdens een blanco startmoment van een kind heb ik de formulieren -zoals beschreven bij punt 1- nog niet ontvangen óf nog niet gelezen en ga ik geheel intuïtief aan de slag met de kort samengevatte hulpvraag. Vanuit verschillende invalshoeken kijk ik holistisch (fysiek, mentaal, emotioneel, spiritueel/energetisch) naar mogelijke blokkades die er voor zorgen dat het systeem te hard aan het werk is. Al doende neem ik jou/jullie mee in mijn ontdekkingen en na afloop van dit begeleidingsmoment probeer ik de eerste thuisopdrachten in een speciaal mapje mee naar huis te geven.
Na dit blanco startmoment volgt het startgesprek als volwassenen onder elkaar waarin ik dat wat ik tijdens het blanco startmoment heb ervaren combineer met de informatie uit de ingevulde formulieren zodat er een zo duidelijk mogelijk beeld ontstaat van de moeilijkheden én mogelijkheden.
_______________________________________________________
HANDIG SAMENGEVAT
- Tijdsduur 75 tot 90 minuten per begeleidingsmoment
- Wij zien elkaar (in ieder geval) 6x om de week. Hiervan zijn -bij een begeleidingstraject voor een kind/jongere- 5 afspraken bedoeld voor het kind en één afspraak voor de ouders samen of alleen. De ouderafspraak wordt mede gebruikt voor een stukje horizonbepaling hoe wij met elkaar verder gaan.
- Tijdens de begeleidingsmomenten met een kind/jongere mag er altijd één ouder aanwezig zijn en actief meedoen, tenzij anders afgesproken.
- Tijdens ieder begeleidingsmoment starten we met de meegebrachte intenties en kijken we hoe wij hier vorm aan gaan geven.
- Omdat wij lekker aan het bewegen zijn kan het fijn zijn om de kleren hier op aan te passen.
- Thuisopdrachten worden in een speciaal 'heen & weer mapje' gestopt waarin alles op een heldere manier en geheel op maat staat uitgelegd. Veelal kiest de persoon zelf de oefeningen, wat bijdraagt aan de motivatie!
- Thuis wordt er minimaal 3x per week aandacht gegeven aan de thuisopdrachten om de gewenste verandering kracht bij te zetten.
_______________________________________________________
En wat als we besluiten de begeleiding voor nu af te ronden
KINDEREN/JONGEREN
Voor bijna iedereen is het fijn om na afronding van de begeleiding na verloop van tijd weer even aan te schuiven. Samen kijken we dan wat er allemaal al is bereikt en waar er wellicht nog aandacht aan gegeven mag worden. Het is een oplaadmomentje om thuis te kunnen komen én blijven bij jezelf en het opdoen van nieuwe energie.
OUDERS/VERZORGERS
Voor sommige ouders/verzorgers kan het fijn zijn om te weten dat er iemand is die kennis heeft van hun thuissituatie en deze ook begrijpt waardoor een afspraak als volwassenen onder elkaar erg waardevol kan zijn. Veel ouders schuiven ook met regelmaat voor zichzelf aan om samen te kijken wat hun kind hen voorspiegelt (vertelt) en/of welke stappen zij voor hun eigen ontwikkeling nog kunnen maken. Een mogelijke doorverwijzing aan een collega met een andere discipline kan hierbij aan de orde zijn.
Voor de tarieven van het begeleidingstraject zie hier.
Heb je verdere vragen over mijn manier van werken? Neem gerust contact met mij op, ik help jou graag verder.